Due diligence (din engleză „conştiinciozitate cuvenită (necesară)”) – verificarea faptele sau ipotezelor privind compania / afacerea. Due diligence presupune colectarea informaţiilor despre companie, analiza informaţiilor de afaceri cu privire la starea financiară, onestitate în afaceri, reputaţie, relaţii şi informaţii negative.
Due diligence diferă de un raport de credit prin verificarea obligatorie a informaţiilor suplimentare despre directori, fondatorii, legăturile acestora. De asemenea, due diligence prevede posibilitatea verificării anumitor aspecte care sunt importante pentru client, colectarea informaţiilor suplimentare, acordarea suportului pentru tranzacţie. Acest lucru poate fi o precorectură a contractului, consultaţii privind riscurile financiare şi juridice etc.
Cu ajutorul serviciilor Due diligence are loc o verificare mai adâncă a partenerului de afaceri, care poate ajuta la prevenirea sau reducerea cât mai mult posibilă a riscurilor existente sau potenţiale în afaceri (economice, juridice, fiscale, politice, de marketing).